Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Ablația cu 3D mapping – o nouă tehnologie care te scapă de aritmie într-o singură zi

Cardiologie intervenţională
27 mart., 2024

Centrul de Excelență în Cardiologie Medpark se află într-un proces continuu de inovare și aduce constant tehnologii moderne în tratamentul afecțiunilor cardiace, pentru a maximiza șansele de succes și pentru a asigura o calitate superioară vieții pacienților. Cea mai recentă achiziție a centrului este sistemul de ablație cu 3D mapping, care oferă o precizie și o eficiență incomparabilă în tratarea arimiilor cardiace (dereglărilor de ritm cardiac).

Ablația cardiacă sau studiul electrofiziologic este o tehnică care a schimbat fundamental tratamentul aritmiilor, fiind în prezent utilizată ca metodă de primă linie în managementul tahiaritmiilor supraventriculare (flutterul atrial, fibrilația atrială) și al tahicardiei ventriculare.

În prezent, ablația a devenit și mai avansată prin integrarea tehnologiei 3D mapping, care oferă o precizie și un control mai mare în identificarea și tratamentul zonei afectate. Această combinație de tehnologii moderne îmbunătățește semnificativ eficacitatea și rezultatele tratamentului aritmiilor.

Ce este ablația cu 3D mapping?

Ablația reprezintă distrugerea focarului ce provoacă aritmia cu ajutorul unui cablu electric, numit cateter și în dependență de modul efectuării poate fi divizată în:

 • convențională (sau simplă) – pentru manipularea cateterelor se folosesc doar razele X și semnalele electrice din interiorul inimii (electrogramele).
 • complexă (ablația cu 3D mapping) – pentru manipularea cateterelor se folosesc hărți 3D ale camerelor inimii, iar poziția cateterului este afișată fără a fi necesară folosirea raxelor X.

3D mapping este o tehnologie avansată care permite medicilor să creeze o hartă detaliată a inimii pacientului. Această hartă este utilizată pentru a ghida cateterul către locația țintă din inimă cu o precizie mai mare. 3D mapping poate ajuta, de asemenea, medicii să evite structurile sensibile din inimă, cum ar fi vasele de sânge și nervii.

Avantajele folosirii ablațiilor cu 3D mapping:
 • Reducerea expunerii la radiații: utilizarea acestei tehnologii permite manipularea cateterelor în interiorul inimii fără a fi necesară folosirea razele X, reducând astfel expunerea la radiații a pacientului și a personalului medical.
 • Precizie îmbunătățită: 3D mapping ne ajută să înțelegem exact focarul de unde provine aritmia, permițând astfel o abordare mai precisă și eficientă a tratamentului.
 • Reducerea timpului de procedură: procedura de ablație cu cateter utilizând 3D mapping poate fi mai rapidă și mai eficientă, reducând timpul petrecut în sala de operație.
 • Mai puține complicații: o mai bună înțelegere a anatomiei inimii prin maparea în 3D poate contribui la reducerea riscului de complicații în timpul și după procedura de ablație.
 • Rezultate mai bune: utilizarea 3D mapping în ablații poate duce la rezultate mai bune pe termen lung, incluzând reducerea recurenței aritmiilor și îmbunătățirea calității vieții pacienților.

Cine are nevoie de ablație cu 3D mapping?
 • pacienții cu extrasistolie atrială și tahicardii atriale,
 • pacienții cu fibrilație atrială (procedură inițială sau repetată),
 • pacienții cu flutter atrial atipic,
 • cei cu extrasistolii și tahicardii ventriculare,
 • pacientele gravide care necesită ablația, pentru a evita folosirea razelor X

Metoda de ablație se alege individual, în dependență de tipuri aritmiei. Uneori din start optăm pentru ablație cu 3D mapping, alteriori putem alege cea convențională sau cu criobalon.

Centrul de Excelență în Cardiologie Medpark este singurul din țară care reunește sub același acoperiș un departament consultativ şi diagnostic cardiologic, cardiologie intervenţională, cardiochirurgie și staționar. Sinergia dintre aceste domenii permite identificarea celui mai eficient tratament pentru fiecare pacient în parte, în special în cazurile complicate sau de urgenţă.

Programează acum o consultație la medicul cardiolog Medpark la tel. (+373) 22 40 00 40, disponibil 24/7 sau fă o Programare Online pe https://my.medpark.md .
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă