Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Chirurgia intervențională: Angioplastia

Cardiologie intervenţională
05 aug., 2015

Știaţi că prima angioplastie cu anestezie locală, procedură de reparare a vaselor blocate ale inimii fără bisturiu, a fos tefectuată pentru prima data în anul 1977, în Elveţia?

Anual, de atunci, se efectuează mai mult de un milion de astfel de proceduri în întreaga lume. Pentru a beneficia de acest tratament, indicat în special ca măsură de urgenţă în cazul iminenţei unui atac de cord sau după acesta, ACUM nu mai este necesar să mergeţi peste hotare. Cardiologii spitalului Medpark sunt specializaţi în angioplastie. În plus, au experienţa şi echipamentul necesar pentru a face operaţii pe cord deschis.

Ce este angioplastia?

Angioplastia are rolul de a deschide o arteră blocată de regulă din cauza arteriosclerozei, care împiedică fluxul de sânge la inimă şi, eventual poate duce la atac de cord sau deces. În medicină este cunoscută sub denumirea de angioplastie coronariană percutanată transluminală.Percutanată – prin piele, transluminal – din interiorul vaselor de sânge,coronarian – se referă la inimă şi angioplastie – înseamnă a repara un vas sanguin.

La Medpark se practică atât angioplastia cu balonaş, cât şi cea cu stent.

Angioplastia cu balon – presupune crearea unui spaţiu în artera blocată, prin introducerea şi umflarea unui balon mic, care comprimă o parte din placa de blocare pe peretele arterial. Când balonul este dezumflat şi îndepărtat, placa rămâne în continuare presată şi astfel se creează un spaţiu care permite îmbunătăţirea fluxului sanguin.

Angioplastia cu stent. De multe ori dilatarea zonei de stenoză cu ajutorul balonului nu este suficientă, motiv pentru care se recurge la implantarea unui stent (o plasă fină din fire de oțel)

Există două tipuri de stenturi:

– stenturi metalice tradiționale (BMS), asociate cu risc de restenozare de 25-30%

– stenturi active farmacologice (DES) căptușite cu o substanță medicamentoasă , asociate cu risc de restenozare de până la 5%, care sunt mai eficiente pe termen lung.

Cum are loc procedura?

Angioplastia este o intervenţie minim invazivă, prin urmare nu pe cord deschis şi se administrează anestezia locală. La început este injectat în fluxul sanguin un material special de contrast. Apoi un cateter subţire cu ghid este inserat prin artera femurală în picior sau artera de la braţ. Utilizând raze X care detectează fluxul de colorant, medicul ghidează cateterul prin sistemul circulator până la inimă, în partea blocată a arterei coronare. După aceea cateterul de ghidare este înlocuit cu un cateter cu balonaş. Balonul este umflat, după care acesta comprimă placa pe peretele arterial.

În cazul utilizării unui stent, după ce balonul este umflat, stentul se extinde şi rămâne în arteră pentru totdeauna. Treptat acesta se va acoperi cu mucoasa arterei.În dependenţă de severitatea blocajului şi numărul acestora, procedura poate să dureze de la 30 de minute până la 3 ore.

Unde se efectuează angioplastia?

Angioplastia se efectuează într-un laborator de cateterism cardiac care nu arată ca o sală de operaţii tradiţională, ci este mai degrabă o cameră cu raze X. Deşi, în majoritatea cazurilor, angioplastia se desfăşoară fără complicaţii, este indicat să alegeţi oinstituţie medicală în care specialiştii au experienţa necesară şi dispun de echipament performant pentru efectuarea operaţieipe cord deschis (by-pass) în cazul apariţiei unor complicaţii.

În acest sens, Medpark este unicul spital care dispune de TOT necesarul pentru ambele tipuri de intervenţie, iar experienţacardiochirurgilor de aici este apreciată în ţară şi peste hotare.

Pentru cât timp este spitalizat pacientul?

De regulă, pacientul este externat după 24 de ore de la procedură, dacă analizele de sânge, electrocardiograma şi tensiuneaarterială sunt normale. În acest interval de timp sau cel puţin 12 ore, pacientul va trebui să stea imobilizat la pat, deoarece cateterul încă se va afla în corpul său pentru a putea interveni în caz de urgenţă. Activitatea obişnuită va putea fi reluată, la indicaţia medicului, în câteva săptămâni. Recuperarea după angioplastie fiind cu mult mai rapidă decât în cazul operaţiilor clasice.

Ce urmează după aceasta?

După angioplastie urmează un tratament adecvat prescris de medic pentru o perioadă de câteva luni, în special în cazul aplicării stentului care ajută la vindecarea arterelor. În funcţie de evoluţia bolii, pentru că angioplastia elimină efectul şi nu cauza, ar putea fi necesare şi alte intervenţii.

Din acest motiv este indicat însuşirea unui stil cât mai sănătos de viaţă – mişcare, renunţare la fumat, scădere în greutate încazul obezităţii, ţinerea sub control a tensiunii arteriale, a glicemiei şi colesterolului.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă