Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

La Medpark aplicăm cele mai recente tratamente pentru fibrilația atrială

Cardiologie
14 mar, 2016

Deși afectează în special persoanele de vârsta a treia, oricine poate suferi de fibrilație atrială (FiA). Chiar înainte de a manifesta simptome specifice, această afecțiune a inimii este depistată ușor în cadrul unui control de rutină la Centrul Cardiologic Medpark. Totuși, trebuie să știți ce semne indică prezența bolii, pentru a acționa în timp util. FiA poate debuta cu simptome ușoare, care se pot agrava rapid sau în cursul zilelor următoare. De aceea este important ca diagnosticul și tratamentul acestei afecțiuni să se efectueze cât mai rapid, pentru a evita complicațiile grave: accidentele vasculare cerebrale, insuficiența cardiacă. De asemenea, în acest articol veți afla care sunt recomandările cardiologilor Medpark pentru prevenirea FiA și a altor maladii cardiace.

Ce este fibrilația atrială (FiA)?

Inima este un veritabil „motor” al oricărui organism, care lucrează 24/24 într-un tempou ritmic, cu o frecvență medie cuprinsă între 60 și 100 de bătăi/minut. Variațiile normale (fiziologice) ale ritmului pot fi cauzate de creșterea pulsului (emoții, stres, durere, efort) sau scăderea pulsului (în timpul somnului; sportivi profesioniști).

Fibrilaţia atrială este o tulburare a ritmului inimii (aritmie) caracterizată prin contracții neregulate şi, de obicei, mai rapide. Este o aritmie întâlnită frecvent – la aproximativ 0,4% în populaţia generală şi creşte în raport cu vârsta, afectând peste 6% dintre subiecţii de peste 80 de ani.

În fibrilaţia atrială camerele superioare ale inimii, numite atrii, prezintă contracții haotice, fragmentate, ineficiente (tremur sau fibrilare), iar cele inferioare, numite ventricule, se contractă neregulat.

Ce simptome indică fibrilaţia atrială?

Deseori fibrilaţia atrială este asimptomatică, fiind diagnosticată în timpul unor consultaţii medicale de rutină (consultația medicului, ECG). Există însă unele simptome care pot indica prezența afecțiunii:

 • palpitaţii (senzaţia de bătăi ale inimii rapide şi neregulate);
 • puls neregulat;
 • dispnee (lipsă de aer) în timpul efortului sauîn caz de emoţii;
 • fatigabilitate (oboseală);
 • ameţeli.
Când trebuie să mergi la medic?

Controalele periodice la medicul cardiolog sunt singura metodă de a depista la timp orice tip de aritmie sau alte afecțiuni cardiace. Totuși, în unele situații, fiecare minut contează. Adresează-te urgent la medic în caz de:

 • palpitaţii;
 • dispnee care se agravează la efortul fizic;
 • bătăi neregulate ale inimii;
 • simptomele unui accident vascular cerebral;
 • stări de leşin;
 • dureri toracice severe.
De ce este importantă depistarea timpurie a FiA?

Este important ca afecțiunea să fie depistată și tratată cât mai devreme, deoarece:

 • depistarea precoce a FiA și inițierea tratamentului crește sansele de restabilire a ritmului normal al inimii;
 • lucrul excesiv și neregulat al inimii în timp duce la decompensarea cardiacă (obosirea inimii) și la apariția
 • semnelor de insuficiență cardiacă;
 • contracțiile haotice ale atriilor creează condiții de încetinire a mișcării sângelui la acest nivel și predispune la
 • formarea de cheaguri de sânge, trombi, care pot duce la accidente vasculare cerebrale (ictus, infarct cerebral);
 • FiA cu puls rar (bradisistolică) poate prezenta pauze prelungite în lucrul inimii, cu vertije și chiar stări sincopale;
 • FiA recent apărută ar putea fi o manifestare a altei patologii (tiroidiene, diselectrolitemii,afectarea valvelor inimii, hernie hiatală etc.)
Cum este diagnosticată FiA?

Pacienții Centrului Cardiologic Medpark pot beneficia de întreg spectrul de investigații, teste de laborator și consultațiile specialiștilor (cardiologi, endocrinologi, neurologi, cardiochirurgi) pentru diagnosticarea acestei aritmii și stabilirea cauzelor care o pot produce. Medicul va recomanda în primul rând:

 • ECG de repaus – cea mai simplă și accesibilă metodă de stabilire a diagnosticului în marea majoritate a cazurilor;
 • în cazurile de FiA în accese de scurtă durată este recomandată monitorizarea ECG de tip Holter timp de 24 de ore;
 • ecocardiografia (evaluarea structurii inimii –cavități, valve, trombi);
 • dozarea K+, Mg+, Na+, hormonii glandei tiroide, USG glandei tiroide (pentru depistarea cauzei FiA).
Tratamente pentru fibrilația atrială aplicate la Medpark

În urma diagnosticării FiA, medicii cardiologi din cadrul Centrului Cardiologic Medpark recomandă tratamente moderne și personalizate, care se încadrează în 3 direcții de bază:

 1. Controlul ritmului – restabilirea ritmului normal prin medicamente (cardioversie farmacologică) sau electrică (aplicare de șoc electric). În caz de aritmie cronică cu durata de peste 1 an, inimă dilatată sau ineficiența restabilirii electrice a ritmului normal – se preferă controlul frecvenței cardiace cu medicamente antiaritmice.
 2. Prevenirea complicațiilor trombembolice – selectarea medicamentului, dozei și schemei de administrare a preparatelor anticoagulante (de exemplu: warfarin, cumadin, trombostop) și modul de monitorizare a parametrilor coagulării (supradozajul cu aceste preparate crește riscul de hemoragie).
 3. Corijarea patologiei de bază care duce la FiA– normalizarea nivelului de electroliți (K+, Mg+, Na+), tratamentul patologiilor glandei tiroidiene, corecția patologiilor valvulare, corecția herniei hiatale, preparate anxiolitice etc.
Recomandări pentru prevenirea FiA

Medicii cardiologi de la Medpark recomandă un stil de viață sănătos, nutriție corectă și completă, tratamentul hipertensiunii, precum și alte măsuri care pot preveni fibrilația atrială, oferind protecție împotriva bolilor cardiace. Se recomandă renunțarea la fumat, înlăturarea stresului, exerciții fizice, controlul tensiunii arteriale. Cel puțin 2 mese care să conțina preparate din pește pe săptămână, în special somon, ton sau păstrăv, ajută la prevenirea bolilor de inimă. O altă recomandare este evitarea medicamentelor ce pot induce aritmii, alcoolului, cofeinei și nicotinei.

De ce să alegi serviciile Centrului Cardiologic Medpark:
 • Suntem singurul centru din Republica Moldova care posedă toate etapele de diagnostic şi tratament în afecţiunile inimii, inclusiv cardiochirurgie;
 • Reunim cei mai buni specialişti în chirurgie cardiacă şi chirurgie intervenţională, atât din ţară, cât şi de peste hotare;
 • Avem un departament consultativ specializat, unde primești oricând consultațiile necesare pentru problemele tale de inimă;
 • Dispunem de cele mai performante echipamente medicale, care permit un diagnostic sigur și rapid, iar ulterior – un tratament corect;
 • Acreditarea internaţională a Joint Comission International garantează siguranţa actului medical şi cele mai bune rezultate;
 • Suntem la dispoziţia ta 24 din 24 ore, 7 din 7 zile şi putem interveni oricând pentru orice urgență cardiovasculară.