Apendicită acută tratată chirurgical la 35 de săptămâni de sarcină, fără a provoca nașterea prematură
Dureri difuze, necaracteristice apendicitei acute au adus-o pe Violina, o viitoare mamă în ultimul trimestru de sarcină la consultul medicului obstetrician-ginecolog pentru a înțelege cauza disconfortului deranjant.
După o consultație și o ecografie de rutină diagnosticul a fost clar – apendicită acută. În următoarea clipă, echipa a fost completată de chirurgi generaliști, anesteziologi care au decis transferul pacientei în sala de operație.
Tudor Bănărescu, chirurg generalist: „Inițial, durerile resimțite de către pacientă au dus-o cu gândul la început de travaliu, dar s-a dovedit a fi greșit. Diagnosticul de apendicită acută a unit toți membrii echipei în sala de operație. La asemenea termen abordul chirurgical este cel clasic. Schimbările anatomice pe care le produce sarcină face ca uterul să aibă dimensiuni mari, respectiv avem nevoie de maximă vizibilitate pentru a înlătura apendicele. Metoda minim-invazivă nu ne permite să vizualizăm întregul tablou, iată de ce laparotomie este opțiunea indicată.”
Unul dintre principalele riscuri în cazul unei asemenea intervenții este provocarea nașterii premature, lucru care a fost evitat în totalitate grație profesionalismului echipei chirurgicale.
Ana Josan, medic obstetrician-ginecolog: „S-a decis să optăm pentru anestezia rahidiană, spinală, metodă aplicată și în cazul operațiilor de cezariană. Asta înseamnă că fătul nu a avut de suferit de pe urma intervenției. Un aspect important este monitorizarea postoperatorie și tratamentul administrat de către pacientă. După intervenție, 24/7 a fost supravegheată atât starea viitoarei mame, cât și a fătului cu ajutorul cardiotocografului.”
Cu efort comun, întreaga echipă medicală implicată în gestionarea cazului, a reușit menținerea sarcinii până la 40 de săptămâni. Violina a dat naștere unei fetițe drăgălașe de tocmai 3 kg 225 de grame. Atât mama, cât și copila sunt bine și au fost externați acasă.
De ce să alegi tratamentul chirurgical la Medpark
Medpark respectă strict Standarde Medicale Internaționale, care garantează siguranţa actului medical şi cele mai bune rezultate în urma tratamentului. Infrastructura Medpark oferă condiţii de excepţie pentru diagnosticarea şi tratamentul chirurgical al pacienţilor, şi anume:
- 9 săli de operaţii ultramoderne integrate cu sălile de terapie intensivă și reanimare – toate dotate cu cele mai performante aparate medicale şi personal calificat.
- Flux continuu de aer sterilizat, uşi ermetice și presiune pozitivă în sălile de operați – aerul steril cu presiune mai înaltă este direcţionat asupra mesei de operaţii, în special deasupra plăgii, astfel aerul din jur (de exemplu, respiraţia personalului medical) nu nimereşte în plagă – asigurându-se sterilitatea şi riscul minim de infectare a acesteia, a complicaţiilor post-operatorii;
- Cell-saver – sistem de autotransfuzie. Sângele pacientului i se transfuzează lui însuşi, astfel nu are contact cu sânge străin;
- Hemofiltrare pentru curăţarea sângelui pacientului, se aplică postoperatoriu în cazuri complicate;
- Îngrijiri postoperatorii la standarde internaţionale și tratament complex de reabilitare rapidă;
- Aplicarea conceptului „spital fără durere”, asigurând o anestezie şi analgezie individualizată fiecărui pacient, de eficacitate maximă și riscuri minime;
- 115 saloane moderne pentru un singur pacient în staţionarul spitalului, dotate cu pat funcțional, bloc sanitar propriu, pat pliabil pentru insoțitor, personal medical mereu la dispoziție, WiFi, TV, ș.a. pentru confortul și siguranța pacientului;
- Spitalul Internațional Medpark este acreditat de către Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.
Serviciile în regim de urgență se prestează fără programare, în bază de autoadresare și la indicația medicului de urgență Medpark.
Centrul de Chirurgie Medpark 2.0 – evoluția continuă
www.medpark.md | (+373) 22 40 00 40