Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Când este necesară histerectomia?

Ginecologie și chirurgie ginecologică
23 mai, 2019

Histerectomia este una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale efectuate în ginecologie. Pe lângă faptul că este o intervenție de mare amploare, histerectomia este adesea inevitabilă din punct de vedere medical, iar o serie de mituri și complexitatea operației fac ca aceasta să fie mai greu acceptată de unele femei. Totuși, chirurgia modernă evoluează cu pași rapizi.

Astăzi, datorită progresului tehnologiei și pregătirii specializate a medicilor, operațiile majore pot fi efectuate cu succes cu ajutorul tehnicilor endoscopice. Beneficiile de care se pot bucura pacientele care optează pentru servicii medicale moderne de înaltă calitate, în conformitate cu standardele și practicile internaționale, sunt: recuperarea rapidă postoperatorie, timpul redus de spitalizare, traume și dureri mai mici, cicatrici minime, riscuri mult mai mici de complicații postoperatorii.
Despre inovațiile în histerectomie, indicațiile și opțiunile terapeutice aflăm de la medicul chirurg obstetrician – ginecolog Corina Cardaniuc, care face parte din echipa medicală a Spitalului Internațional Medpark.

Când este necesară histerectomia?

Histerectomia este cea mai frecventă operație ginecologică majoră, ce constă în îndepărtarea chirurgicală a uterului cu sau fără anexe, fiind deseori unica opțiune de tratament menită să salveze viața pacientei. Există mai multe tipuri de histerectomie: subtotală, în care se excizează doar corpul uterului, fără colul uterin, și totală, în care se înlătură uterul împreună cu colul. Totodată, fiecărui tip de histerectomie i se poate asocia și anexectomia, adică excizia ovarelor, uni- sau bilaterală. De regulă, histerectomia reprezintă o soluție permanentă pentru mioamele uterine, hemoragiile uterine anormale, adenomioză. Este indicată în tumorile maligne de ovar, uter și col uterin, iar, uneori, și în boala inflamatorie pelvină și prolapsul de uter.

Ce trebuie să știe pacientele cărora le este recomandată operația de înlăturare a uterului?

Pacientele trebuie să știe că există mai multe soluții terapeutice de înlăturare a uterului. Acest tip de intervenție se poate efectua prin mai multe modalități: abdominală, vaginală sau asistată laparoscopic. Acum, există intervenții chirurgicale moderne, mai puțin invazive, pacienta nu mai trebuie să suporte intervenție prin incizie abdominală largă care să necesite o recuperare lungă. Alegerea va depinde de mai mulți factori, cum ar fi operații suportate anterior, expansiunea procesului patologic ș.a.

Când este indicată histerectomia abdominală?

În prezent, aproximativ 60% din histerectomii sunt efectuate pe cale abdominală, sau laparotomie. În cazul histerectomiei abdominale, medicul ginecolog va efectua o incizie de aproximativ 10 cm pe peretele abdominal anterior. Cel mai adesea, aceste incizii se fac deasupra liniei bikini, dar uneori, când uterul sau tumora este foarte mare, incizia se execută vertical, pe linia mediană a abdomenului.
Histerectomia abdominală poate fi efectuată chiar dacă sunt prezente aderențe sau dacă uterul este foarte mare, fiind o opțiune pentru tratamentul cancerelor ginecologice. Cu toate acestea, histerectomia abdominală este asociată cu un risc mai mare de complicații, cum ar fi hemoragia sau leziuni ale nervilor și țesuturilor. În general, histerectomia abdominală necesită un timp de recuperare mai lung decât histerectomia vaginală sau cea laparoscopică.

Ce presupune tehnica histerectomiei vaginale sau înlăturării uterului prin vagin? Când este indicată?

Histerectomia vaginală este una din metodele noi în chirurgia ginecologică, în acest caz nu se face nici o incizie pe abdomen. Atunci când este posibil, abordarea vaginală pentru efectuarea histerectomiei este metoda de elecție, cea mai puțin invazivă, care se asociază cu rezultate mai bune, o recuperare mai rapidă și reluarea în timp scurt a activităților zilnice. Pentru a efectua o histerectomie vaginală, uterul trebuie să fie accesibil prin vagin. Nașterile vaginale în antecedente sau prolapsul utero-vaginal măresc probabilitatea de a putea efectua cu succes o histerectomie vaginală. Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie recomandă ca ori de câte ori este posibil, histerectomia vaginală să fie abordarea de alegere.

Există riscuri în histerectomia vaginală?

Histerectomia vaginală produce, în general, mai puține complicații decât histerectomia abdominală sau laparoscopică. Timpul de vindecare este mai scurt decât în cazul intervențiilor chirurgicale abdominale, cu revenirea mai rapidă la activitățile zilnice normale. Din păcate, femeile care au aderențe după o operație abdominală anterioară sau care au un uter foarte mare nu pot să beneficieze de acest tip de intervenție chirurgicală. Histerectomia vaginală poate să nu fie posibilă în caz de endometrioză severă. În plus, cancerele de ovar, cervix sau uter nu pot fi tratate în mod adecvat cu o histerectomie vaginală.

Dacă pacienta dorește să păstreze colul uterin, histerectomia vaginală e posibilă?

Nu este posibilă și, în acest caz, ar trebui să fie luată în considerare o altă metodă de intervenție. Dacă colul uterin nu este îndepărtat în timpul histerectomiei, persistă posibilitatea de dezvoltare a cancerului de col uterin, iar femeia trebuie să continuă să efectueze testul Papanicolau.

Uterul poate fi înlăturat prin metoda laparoscopică?

Efectuarea unei histerectomii pe cale laparoscopică este indicată atunci când histerectomia vaginală nu este posibilă. Laparoscopia presupune efectuarea a 4-5 incizii mici pe peretele abdominal, de 1 cm, și introducerea în abdomen a instrumentelor medicale de mici dimensiuni, dar și a unei camere video conectată la monitorul digital. În caz de endometrioză, metoda facilitează inclusiv excizia focarelor extrauterine. Atunci când este suspectată o endometrioză severă sau o boală adezivă pelviană, este preferată histerectomia laparoscopică față de histerectomia vaginală, iar în comparație cu histerectomia abdominală, histerectomia laparoscopică se asociază cu o durere mai mică, are un risc mai mic de infecție și necesită o internare mai scurtă în spital.

De ce să alegi Spitalul Internațional Medpark pentru o intervenție chirurgicală ginecologică?

Spitalul Medpark activează în baza standardelor internaționale de îngrijire medicală, fapt confirmat de acreditarea Joint Commission International – cea mai înaltă apreciere a calității și siguranței actului medical la nivel mondial. Medicii instituției medicale beneficiază în mod constant de cursuri de pregătire profesională în domeniul chirurgiei ginecologice.

O mare varietate de intervenții chirurgicale abdominale, vaginale și minim invazive sunt efectuate la Spitalul Internațional Medpark. În funcție de diagnosticul stabilit, necesitatea intervenției și preferința pacientelor, medicii selectează metoda de tratament și soluția care să ofere cea mai înaltă eficiență și siguranță. Efectuarea operațiilor presupune o durată redusă de spitalizare și condiții excelente pre- și postoperatorii.

Fă acum o programare la medicul obstetrician-ginecolog.
Telefon 022 40 00 40 (disponibil 24/7).

sursa: unica.md