Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Durerile menstruale severe – o normalitate sau o patologie?

Ginecologie și chirurgie ginecologică
19 apr., 2024

Durerile menstruale, cunoscute și sub numele de dismenoree, sunt o realitate pentru multe femei în fiecare lună. Ele pot varia de la ușoare la severe și pot afecta calitatea vieții în mod semnificativ. Însă, ceea ce poate părea doar un disconfort lunar obișnuit ar putea ascunde, de fapt, probleme medicale mai profunde și mai serioase.

Ce sunt durerile menstruale?

Durerile menstruale sunt spasme dureroase care apar în zona abdomenului inferior, în timpul ciclului menstrual al unei femei. Acestea sunt adesea cauzate de contracțiile uterului în timp ce elimină stratul său interior, numit endometru, prin sângerare menstruală.

Cât de frecvente sunt?

Statisticile arată că aproximativ 80% dintre femei experimentează dureri menstruale la un moment dat în viața lor. Pentru unele femei, aceste dureri sunt ușoare și suportabile, în timp ce pentru altele pot fi severe și epuizante.

Scara durerilor

Durerile menstruale pot fi clasificate pe o scară de la 1 la 10, unde 1 reprezintă dureri ușoare și 10 reprezintă dureri extreme. Cele ușoare pot fi descrise ca o senzație de presiune sau disconfort în abdomenul inferior, în timp ce cele severe pot fi atât de intense încât să afecteze activitățile zilnice, cum ar fi mersul la serviciu sau școala.
Este important ca femeile să-și exprime nivelul de durere medicului pentru a primi tratamentul adecvat.

Ce afectiuni pot ascunde durerile menstruale puternice?
  • Endometrioza
  • Adenomioza
  • Boala inflamatorie pelvină
  • Stenoza cervicală
  • Fibroame uterine
Factori de risc
  • Vârsta sub 30 de ani
  • Menstruație începută la 11 ani sau mai devreme
  • Flux menstrual abundent sau neregulat
  • Fumatul
  • Lipsa exercițiilor fizice
  • Stresul emoțional sau anxietatea
  • Lipsa sarcinilor
  • Regimuri drastice de slăbire
Endometrioza este una dintre cele mai comune cauze ale durerilor menstruale severe

Dacă durerile menstruale sunt severe și nu pot fi gestionate cu tratamente obișnuite, este important să căutați ajutor medical. Endometrioza este una dintre cele mai comune cauze ale durerilor menstruale severe și trebuie tratată corespunzător pentru a preveni complicațiile pe termen lung.

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o afecțiune în care țesutul endometrial crește în afara uterului. Aceasta poate provoca dureri menstruale severe, sângerări anormale și infertilitate.

Cauzele și consecințele endometriozei

Cauzele exacte ale endometriozei nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că pot include factori genetici, hormonali și imunitari. Consecințele endometriozei pot include dureri pelvine severe, dificultăți în conceperea unui copil și impact negativ asupra calității vieții.

Tratamentul endometriozei

În cadrul Medpark, tratamentul chirurgical al endometriozei este realizat în mod minim-invaziv, folosind tehnica laparoscopică.

Acest tip de intervenție oferă o precizie sporită și furnizează o imagine clară a leziunilor. Este crucial ca specialiștii să fie bine pregătiți, cu sute sau chiar mii de ore petrecute în sala de operație, deoarece boala poate modifica complet anatomia pelvină în stadiile sale avansate. În multe cazuri, cea mai mare parte a intervenției chirurgicale constă în refacerea anatomiei pelvine, iar excizia leziunilor de endometrioză (pe rect, vezică, ureter etc.) este doar o parte a procedurii.

În tratamentul endometriozei prin intervenție chirurgicală, este esențial ca procedura să fie realizată într-un mod complet și radical, printr-o singură intervenție, astfel încât să se elimine toate focarele de endometrioză, menținând totuși organul intact și șansele maxime pentru o ulterioară sarcină. 

De ce să alegi Centrul de Chirurgie Medpark?
  • 9 săli de operaţii ultramoderne integrate cu sălile de terapie intensivă și reanimare – toate dotate cu cele mai performante aparate medicale şi personal calificat;
  • Metode moderne și echipamente de ultimă generație;
  • Flux continuu de aer sterilizat, uşi ermetice și presiune pozitivă în sălile de operați – aerul steril cu presiune mai înaltă este direcţionat asupra mesei de operaţii, în special deasupra plăgii, astfel aerul din jur (de exemplu, respiraţia personalului medical) nu nimereşte în plagă – asigurându-se sterilitatea şi riscul minim de infectare a acesteia, a complicaţiilor post-operatorii;
  • Aplicarea conceptului „spital fără durere”, asigurând o anestezie şi analgezie individualizată fiecărui pacient, de eficacitate maximă și riscuri minime;
  • Îngrijiri postoperatorii la standarde internaţionale și tratament complex de reabilitare rapidă;
  • 115 saloane moderne pentru un singur pacient în staţionarul spitalului, dotate cu pat funcțional, bloc sanitar propriu, pat pliabil pentru insoțitor, personal medical mereu la dispoziție, WiFi, TV, ș.a. pentru confortul și siguranța pacientului;
  • Spitalul Internațional Medpark este acreditat de Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.

Pentru a programa o consultație la medicul chirurg-ginecolog Medpark, apelează 022 40 00 40, disponibil 24/7.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă