Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Lilia Casîm, Director Nursing Medpark: o carieră construită cu propriile forțe, prin muncă și perseverență

Articole
25 oct, 2022

Unde te vezi peste 10 ani? Este o întrebare folosită deseori în cadrul interviurilor de angajare, iar răspunsurile diferă în funcție de vârsta candidatului. De obicei, visează îndrăzneț absolvenții entuziasmați de posibilitățile viitorului. În rândurile lor a fost și Lilia Casîm. Astăzi Director Nursing, iar acum un deceniu, absolventa colegiului de medicină, care la nici un an după finalizarea studiilor a fost recomandată și invitată să își înceapă activitatea în calitate de asistent medical la Spitalul Internațional Medpark care pe atunci era în curs de dezvoltare.

Începuturile sunt grele, dar atât de captivante

După absolvirea colegiului, astăzi Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo” am început să muncesc în cadrul unei instituții de stat. Peste mai puțin de un an de activitate am fost invitată să vin la Medpark în calitate de asistent medical la Terapie Intensivă (ATI). De la bun început ezitam să spun „DA” acestei oferte. Îmi era frică, nu voiam să ies din zona de confort, dar salariul motivant, condițiile europene de muncă m-au făcut să accept postul. Astăzi realizez că decizia din 2011 a stat la baza tuturor transformărilor profesionale prin care am trecut.

Adaptarea cu standarde și rigori internaționale

Am venit la un spital polivalent unde procedurile trebuiau efectuate nu așa cum vrei, dar așa cum era indicat. Respectiv au urmat un șir de instruiri. Eu am venit din departamentul Anesteziologie și Terapie Intensivă Cardiacă, iar la Medpark am reușit să învăț despre Anesteziologia și Terapia Intensivă în Maternitate sau alte chirurgii decât cea cardiacă. Pe lângă bucuria de face parte dintr-o echipă internațională, de a aduna experiență nouă, cunoștințe valoroase am fost nespus de încântată să aud că nu mai trebuia să fac curățenie generală sau să sterilizez instrumentele pentru că aici erau departamentele specializate pentru aceste activități pe care eu în mod normal le făceam. De la bun început munceam foarte mult și a fost o alegere asumată. Mi-a plăcut ce fac și o făceam cu dăruire. Se întâmpla zilnic să lucrez câte 12 ore din cauza volumului mare de lucru, dar asta nu mă speria. Dimpotrivă, eram motivată să încerc să le fac pe toate, să testez, să aplic și să mă perfecționez.

Prima avansare nu s-a lăsat așteptată

Am primit prima avansare după 2,5 ani de muncă în echipa spitalului. Am fost numită supervizor ATI la doar 23 de ani. În acele clipe m-am simțit atât de importantă, am înțeles că toată munca depusă a fost apreciată și asta chiar motivează să fii mai bun și mai bun. Deși aveam fricile mele, echipa mă susținea și mă încuraja. Am fost un supervizor norocos pentru că aveam în spate oameni care munceau pentru un scop comun.

Atribuții de supervizor

Pe lângă gestionarea echipei, participam și la recrutarea noilor angajați, în cazul nostru asistenți medicali. E și asta o experiență deosebită să fii parte a unui interviu de angajare. Privești candidatul de vis-a-vis și realizez că acum câțiva ani în urma erai și tu în fotoliu și răspundeai la întrebările angajatorului. Ei bine, pentru mine mereu erau importante nu doar calitățile profesionale, dar și cele umane. La fel e și acum. Căutăm mereu oameni gata să învețe indiferent de vârsta pe care o au, experiența. Aici la Medpark se pune mare accent pe perfecționare, doar așa poți fi mai bun decât ai fost ieri. Și tot aici ești încurajat să crești pe plan profesional, ceea ce nu se întâmplă în toate instituțiile.

De la medicină și până la Economie generală e doar un pas

Există o categorie de oameni cărora le spun că sunt mereu studenți, indiferent de vârsta pe care o au. Eu probabil mă număr printre ei. Din dorința de a afla lucruri noi, de a obține cunoștințe am aplicat la ASEM, facultatea Economie generală. Da, poate cineva se va întreba: „Ce i-ar trebui unei asistente medicale o facultate cu profil economic?” Fiind supervizor ATI trebuie să faci tot felul de tabele, decontări, calcule și e mult mai bine să muncești atunci când ai o bază teoretică în spate. Așa a început un alt capitol. După finalizarea anul II, administrația spitalului mi-a propus să aplic în practică tot ce învățam și să fiu transferată în departamentul Achiziții, acolo unde am devenit agent de achiziții. Între timp, medicina nu am lăsat-o, făceam gărzi de noapte. Pe tot parcursul studiilor și cât am muncit în departamentul Achiziții, făceam gărzi de noapte. Medicină rămânea dragostea mea cea mare și simțeam nevoia să îi păstrez fidelitatea.

Revenirea în medicină

După licența și masteratul obținut în Economie, am revenit la funcția de asistent medical. Tot în această perioadă, spitalul a lansat serviciul Medpark acasă. Împreună cu doamna Florea, medicul de familie al proiectului, munceam la dezvoltarea acestei direcții. Și iarăși mă simt o norocoasă: pe durata întregului meu parcurs profesional am fost sprijinită de managerii spitalului care m-au încurajat să încerc lucruri noi, m-au susținut atunci când poate alt angajator ar fi renunțat să o facă. Simt o profundă recunoștință pentru asta.

Director Nursing și provocările noului statut

– Unde te vezi peste 10 ani?
– Director Nursing

Nu a fost neapărat visul meu să devin Director Nursing, dar am fost încurajată să cresc profesional și să îmi doresc să mă dezvolt. Un deceniu sună mult, dar când te gândești că acești 10 ani au trecut atât de repede, nu prea îți vine să crezi. Am obținut titlul de Director Nursing nu înainte de a face interimatul. Regula e regulă: cele șase luni de probă au fost obligatorii și sunt bucuroasă că le-am făcut față. Titlul de „Director” nu presupune fotoliu confortabil și un clopoțel pentru a da ordine în stânga și în dreapta. Acest statut este despre implicare zilnică, dirijare de procese, conlucrare la direct cu asistentele medicale din spital. La moment am în subordine 156 de asistente medicale și mai suntem în căutare de profesioniști. Ne dorim să ne extindem și să oferim din tot ce știm cadrelor noi. Încurajăm tinerii să aplice pentru că suntem prietenoși și credem că avem ce oferi în calitate de angajatori.

La Medpark am venit având puțină experiență

Am fost acceptată de colectiv, învățată, ghidată. Este un fals să crezi că după absolvirea instituției de învățământ, mă refer acum la asistenți medicali, nu te vei putea angaja. Chiar și după atâția ani, Medpark, care astăzi este de-a dreptul un gigant, primește cu brațele larg deschise tineri. După toată experiența acumulată, avansările primite, pot spune că fiind într-o altă instituție, nu știu dacă aș fi putut obține la fel de multe victorii profesionale. Este foarte important să ai un loc de muncă unde găsești atât resurse să crești, cât și oameni care să te inspire, să te susțină. Iar ca să determin absolvenții centrelor de excelență din țară să aleagă Medpark, pot spune ceva foarte banal, dar atât de important: „Îndrăznește să visezi măreț, muncește pentru obținerea dorințelor și vei fi remunerat. Aparent sună ca o formulă sacră, dar de fapt ideea de mai sus este realitatea celor ambițioși și perseverenți!”

Informații despre posturile vacante disponibile pot fi găsite pe pagina Cariere.

Dacă vrei să faci parte din echipa Medpark așteptăm CV-ul tău, indicând postul pentru care aplici, la adresa [email protected] sau ne poți contacta la 079 70 22 14 pentru detalii.