Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Expunerea la fumul de țigară duce la infertilitate și menopauză precoce

Maternitate
26 ian, 2017

Femeile fumătoare fie cele expuse frecvent fumului de țigară adesea suferă de menopauză precoce sau de infertilitate. Asta spune studiul american, conform căruia, peste 15% din femei fumătoare/fumătoare pasive nu pot concepe un copil, iar 45% din femei au menționat că ciclul menstrual s-a încheiat mult mai devreme. Toate în combinație cu stări grave de rău. Studiul a fost efectuat pe un eșantion enorm, care constituie 93 de mii de femei, iar în consecință –cifrele de mai sus sunt cu adevărat alarmante.

În acest context, ne dăm seama cu ușurință că suntem prost informați despre efectele nocive ale fumatului iar convingerile iluzorii precum că fumatul ar afecta numai plămânii, starea pielii, dinții și căile respiratorii – pot fi făcute țăndări. Invitatul nostru, ginecologul Maxim Calaraș, prin prisma experienței, aduce mai multă lumină asupra subiectului și dă explicații.

  • Odată cu fumul de țigară, în organism pătrunde nu doar nicotina ci și o mulțime de alte substanțe toxice, periculoase pentru un organ atât de fin – ovarele;
  • În ultima perioadă, tot mai multe femei care fumează sau sunt supuse inhalării fumului de țigară nu pot concepe un copil sau suferă de sindromul climacteric;
  • Chiar dacă ovulul este fecundat de un spermatozoid sănătos – ovulația fumătoarelor este adesea defectuasă. Zigotul nu se dezvoltă și femeia poate nici să nu știe că a pierdut un copil.

Menopauza este o stare fiziologică normală a unei femei. Însă, femeile expuse fumului de țigară adesea suferă de insomnii, salturi de tensiune, bufeuri de căldură, coșmaruri nocturne – simptome caracteristice sindromului climacteric. Tot mai des femeile intră în menopauză foarte devreme, la 35-40 de ani, inclusiv din cauza deprinderilor nocive. În consecință – au nevoie de tratamente hormonale de substituție. Trebuie să spunem ginecologului dacă suntem fumătoare sau expuse des fumului de țigară. Numai ginecologul poate prescrie un tratament eficient în cazul sindromului climacteric.

Pentru mai multe informații și recomandări, vezi interviul integral mai jos:

Sursa: ea.md