Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Medicul neonatolog Ala Babinciuc despre cum să-ți protejezi nou-născutul de infecții?

Neonatologie
30 mai, 2018

Infecțiile intrauterine neonatale sunt infecții dobândite de nou-născuți în primele 3 zile de viață, iar după 3 zile vorbim de infecții nosocomiale, dobândite în urma unor manevre terapeutice sau din cauza mediului spitalicesc. Incidența acestora la bebeluși este de 2-10%. Care sunt regulile de sterilitate absolut necesare în maternitate, dar și la plecarea acasă, vorbește Ala Babinciuc, medic neonatolog, Spitalul Internațional Medpark.

Imediat după naștere

„Vreau ca toți părinții să știe cât de importantă este igiena pentru un nou-născut, iar în acest sens pot să îi asigur că la maternitatea Medpark sunt asigurate toate măsurile de sterilitate necesare pentru primele clipe de viață: filtre de aer performante, dozator dezinfectant mâini, uși automatizate etc. După naștere, personalul medical și îngrijitorul (mama sau/și tatăl) își spăla mâinile înainte de a se apropia de copil. Nou-născutul se va alimenta doar cu lapte matern, cordonul ombilical se va menține curat și uscat, articolele de îngrijire trebuie să fie curate, iar în caz de necesitate – sterilizate.Pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale, tuturor nou-născuților în maternitate li se aplică o serie de pași absolut necesari: plasarea bebelușului pe burta mamei (cu scopul de a coloniza pielea lui cu microflora familială, alăptarea precoce și, respectiv, contactul dintre mamă-prunc-familie. Lucrătorii medicali se ocupă imediat de secționarea și îngrijirea cordonului ombilical, de profilaxia infecției oculare, de examinarea și etichetarea nou-născutului și, în scopul profilaxiei hemoragiilor, se administrează vitamina K.”

Reguli strict respectate de către personalul medical

„Infecția nosocomiala reprezintă orice maladie de geneză microbiană, al cărei diagnostic este stabilit în baza datelor clinice și microbiologice, fiind asociată la spitalizare. În fiecare instituție sunt elaborate sisteme de supraveghere a acestor infecții, unde se supraveghează incidența tipurilor, detectarea timpurie și evaluarea măsurilor de profilaxie.

Pentru profilaxia infecțiilor neonatale, în secțiile de terpie intensivă și reanimare sunt necesare anumite măsuri de siguranță. Se va evita la maxim contaminarea prin metode invazive cu risc de infecție. Spălarea pe mâini este regula de aur a doctorilor și asistenților, iar în acest spirit sunt instruiți și părinții. Nu în zadar se folosesc echipamentele protective: mănuși, halat, mască, ochelari, iar curățarea și dezinfectarea echipamentului medical este o regulă urmată cu strictețe. Se va respecta regimul de curățenie și aerisire, se vor izola bolnavii suspecți și, individual în fiecare caz, se va stabili un regim de vizite în secție.”

 

Băița zilnică, fără produse cosmetice

„Tot ce vine în contact cu nou-născutul trebuie să fie curat și NU steril (mâini, hăinuțe curate, încăpere și aer curat). Vom aerisi cât mai des camera în care se află copilul și vom respecta igiena zilnică a tegumentelor și a cordonului ombilical. Până la vârsta de o lună băițele se fac în fiecare seară, între ultimele două alăptări, în apă răcorită până la 37 de grade, în care NU se adaugă nimic. Recomand ca produsele cosmetice (de îngrijire) să fie folosite după vârsta de 1 lună. Nu se va fierbe apa plată! Conform protocolului, bontul ombelical NU se prelucrează cu soluții antiseptice, ci se menține în condiții curate și uscate.”

Satisfacție pentru progresele fiecărui copil

„Deși am 7 ani de experiență în spate, senzația de a fi direct responsabilă de continuarea acestui miracol – nașterea unui om – îmi dă fiori și astăzi. Îi știu pe nume pe toți pacienții mei. Când petreci atât de mult timp alături de acești copii, stai la căpătâiul lor în primele săptămâni de viață, după care îi monitorizezi, n-ai cum să nu te atașezi de ei. Este un fenomen firesc.”

Sursa: www.ea.md