Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Există vreo legătură între telefoanele mobile și cancer?

Neurochirurgie
17 mart., 2016

Posibila legatură dintre telefoanele mobile și cancer este una foarte controversată. Au fost efectuate numeroase cercetări în acest sens, însă rezultatele sunt contradictorii. În continuare, dr. Adrian Danu, neurochirurg Medpark, prezintă un sumar al celor mai relevante studii.
Principala preocupare legată de utiilizarea telefoanului mobil o constituie dezvoltarea tumorilor cerebrale. Datele statistice sugerează o ușoară creștere a ratei de tumori cerebrale începând cu anii ’70. Totuși, telefoanele mobile au început a fi utilizate mai târziu. În schimb, creșterea subtilă este cel mai probabil legată de alți factori, precum apariția posibilității de diagnosticare a tumorilor datorită accesului mai larg la serviciile de îngrijire medicală și evoluției imagisticii de diagnostic.

Deci, ce au aflat cercetătorii despre telefoanele mobile și cancer? Iată o prezentare generală a diferitelor studii:

În cadrul unui studiu efectuat asupra unui eșantion de 420 000 de utilizatori de telefoane mobile, urmăriți pe parcursul a 20 de ani, cercetatorii nu au descoperit nicio dovadă a unei posibile legături între telefoanele mobile și tumorile cerebrale.

Un alt studiu a constatat o asociere între telefoane mobile și cancerul glandelor salivare. Cu toate acestea, doar la un număr foarte mic de participanți la studiu s-au depistat tumori maligne.

Alt studiu a analizat un posibil risc crescut de gliom (tip de tumoare pe creier) pentru cei mai înrăiţi utilizatori de telefoane mobile, dar nu și o creștere a riscului de tumoare pe creier de ansamblu.

După evaluarea mai multor cercetări cu privire la existența legăturii dintre telefoanele mobile și gliomul cerebral și o tumoare necanceroasă pe creier, denumită neurinom de acustic, membrii Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului – parte a Organizației Mondiale a Sănătății – au fost de acord că există dovezi limitate precum că radiația telefonului mobil este un agent ce ar provoca cancerul (cancerigen). În rezultat, grupul a clasificat câmpurile electromagnetice de radiofrecvență ca fiind posibile cancerigene pentru oameni.
În concluzie, această serie de studii relativ recente nu pot oferi un tablou obiectiv. Deseori sunt necesari mai mulți ani de utilizare a unui nou agent cauzator de cancer – cum ar fi tutunul – și observarea creșterii ratelor de cancer. Din acest punct de vedere, este posibil ca a trecut prea puțin timp pentru a detecta o creștere a ratelor de cancer ce pot fi atribuite direct utilizării telefonului mobil.

Astfel, putem spune că la moment nu există un consens dacă telefoanele mobile pot sau nu provoca cancer. Studiile pe termen lung sunt în curs de desfășurare, iar până în prezent nu există nicio dovadă convingătoare precum că utilizarea telefonului mobil ar crește riscul de cancer.

Dacă sunteți totuși preocupat de posibila legătură dintre telefoanele mobile și cancer, luaţi în considerare limitarea utilizării acestor dispozitive sau apelați la un dispozitiv cu difuzor sau hands-free, care premite plasarea antenei telefonului mobil mai departe de cap.

Autor: Dr. Adrian Danu
medic specialist neurochirurg
email: [email protected]

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă