Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

De Ziua Lucrătorului Medical și a Farmacistului, Medpark lansează proiectul fotografic #OameniiMedpark

Oamenii Medpark
21 iun, 2021

Diana Al Faraj, medic reproductolog, unul dintre cei mai apreciați #OameniMedpark, cu o carieră impresionantă și o poveste de viață care bate filmul, ne-a povestit despre cele mai mari provocări pe care le-a depășit, dar și despre cele mai mari bucurii ale sale.

„Încă de mică am fost o elevă silitoare, eram atât de fascinată de biologie, încât am devenit chiar olimpică pe țară, în anii de liceu. Am intrat la Facultatea de Medicină, unde nu doar aveam să-mi descopăr marea pasiune profesională, ci și să-l cunosc pe viitorul meu soț, student la Facultatea de Farmacie. Soarta ne-a unit și am decis să mergem să locuim în Siria (țara lui natală) direct după absolvire. Eram tânără, plină de energie și entuziasmată să descopăr țara omului drag.

Când am ajuns în Siria, soțul meu a deschis o farmacie, ceea ce m-a ajutat să exersez și să-mi aprofundez cunoștințele de limbă arabă. Chiar dacă este o limbă destul de complicată, am reușit să o învăț, am făcut rezidențiatul în Siria și am susținut examenul de rezidențiat în arabă (în general, consider că să înveți o limbă străină înseamnă să descoperi o lume cu totul nouă, iar în afară de limba arabă, mai vorbesc engleza, franceza și rusa; astfel i-am crescut și pe copiii mei, care acum vorbesc mai multe limbi străine). Pe lângă dorința mea plină de zel, am avut mare noroc de profesori extraordinari și inteligenți. În Siria medicul este considerat o elită a societății, întruchiparea înțelepciunii. M-am adaptat cu ușurință modului de viață, tradițiilor și culturii lor. Având susținerea familiei, am avut posibilitatea să-mi cresc copiii, să-i educ și între timp să studiez, să lucrez și să trăiesc noi experiențe. Am stat 13 ani în Siria, o consider o a doua mea casă.

Din păcate, în 2012 a început războiul civil, care ne-a ruinat planurile, la propriu. Devenise periculos să mai rămânem, deși ne doream mult să locuim și să ne continuăm activitatea acolo. Am lucrat în condiții extreme, practic condiții de război, cu nenumărate zile când trebuia să muncim sub bubuituri și zgomote de împușcături. A fost o perioadă grea pentru familia mea și, fiind impuși de situația alarmantă, am părăsit țara.

Am revenit în Moldova, unde am fost nevoiți să luăm totul de la zero. A trebuit să-mi echivalez diploma de rezidențiat, să căutăm o școală potrivită pentru copiii noștri (care nu vorbeau limba română) și să ne găsim locuri de muncă. Încet-încet ne-am integrat. La Medpark tocmai se deschisese departamentul de Fertilizare In Vitro, la inițiativa unor medici din Turcia și, deoarece sistemul medical turcesc este foarte asemănător cu cel din Siria, mi-a fost ușor să deprind procesul de lucru.

Soțul meu este farmacist și împreună avem trei copii, care o iau pe urmele noastre. Băiatul cel mai mare a absolvit Facultatea de Farmacie și acum face rezidențiatul, cel mijlociu este student în anul II la Medicină Generală, iar fetița are 1 an și jumătate.

Îmi doresc ca fiecare să trăiască acest sentiment de fericire, de aceea noi, întreaga echipă, ne concentrăm toată munca și energia pentru a da cuplurilor șansa minunată de a avea un copilaș.

În fiecare zi întâlnesc cazuri medicale interesante, care mă marchează. După ce o femeie a avut mai multe insuccese la fertilizarea in vitro, când o încurajez să mai încerce și apoi află că este însărcinată – această bucurie și licărire din ochii viitorilor părinți este o adevărată minune. Ne afectează mult și cazurile care până la urmă nu mai sunt fericite, când încercările repetate dau greș, iar atunci și medicul suferă odată cu pacientul. Dar mă bucur enorm că avem mult mai multe cazuri cu final fericit și facem tot posibilul pentru a le oferi pacienților noștri tratament modern, de calitate superioară, grijă și seriozitate.

Fac parte din echipa Medpark de 8 ani. Treptat am observat că încep să am succes, că sunt apreciată, că implicarea mea dă rezultate frumoase, iar colaborările dintre noi, medicii, sunt armonioase și reușite, astfel că dorința mea de a pleca din nou din Moldova a dispărut. Acum viața mea este Medpark, aici simt că mi-am găsit locul.”

Proiectul #OameniiMedpark este realizat de Spitalul Internațional Medpark în colaborare cu fotograful Alex Iordache.