Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Cancer endometrial de stadiul III, cu multiple patologii concomitente, operat cu succes la Medpark

Oncologie
22 nov., 2021

Cancerul endometrial este cea mai frecventă formă de cancer uterin. Tratamentul recomandat de medicul onco-ginecolog depinde de rezultatele investigațiilor - stadiul cancerului, localizarea, gradul de răspândire, vârsta, starea generala de sănătate și alți factori.

Pacienta s-a adresat la dr. Lilian Guțu cu sângerări uterine anormale (metroragii), semnalate pe parcursul ultimelor 3 luni, pe un fundal de 20 ani de menopauză. În urma efectuării curetajului endometrial s-a constatat prezența unui carcinom endometrial endometrioid moderat-diferențiat G2 (cancer endometrial stadiul III).

După determinarea calitativă a prezenței cancerului este obligatorie cuantificarea cantitativă a acestei maladii – cât de răspândită este boala în organism. Acest lucru este crucial pentru elaborarea  schemei de tratament personalizate, decizie luată nu doar de către chirurgul oncolog, dar împreună cu echipa oncologică multidisciplinară.

Pe lângă diagnosticul de cancer endometrial, pacienta operată suferea și de alte maladii concomitente, care trebuiau luate în calcul la planificarea tratamentului: cardiopatie ischemică și hipertensivă, boala hipertonică, colecistopancreatită cronică, diabet zaharat tip II compensat și indicele masei corporale – mai mare de 30.

Colaborarea chirurgilor de diferite specialități este esențială pentru siguranța maximă a pacientului.

Intervenția chirurgicală a fost una complexă, implicând mai multe etape:

  • Histerectomie totală (extirpare a uterului) și deperitonizarea ariei suspecte a firidei parietocolice pe dreaptă.
  • Omentectomie (rezecție chirurgicală a epiploonului).
  • Limfadenectomie pelvină și paraaortală.

Pentru siguranța pacientelor cu maladii onco-ginecologice, deseori este necesară implicarea unei echipe mixte: a ginecologilor oncologi și chirurgilor vasculari. Implicarea chirurgilor vasculari este esențiala pentru înlăturarea totală și în condiții de siguranță a tuturor ganglionilor limfatici din preajma vaselor mari ale abdomenului și bazinului, care adesea concresc cu acestea. Acele riscuri iminente de hemoragie majoră, lezare de vase sanguine mari, nervi, uretere, e.t.c. sunt atent menajate de către chirurgii vasculari, ceea ce este esențial pentru siguranța pacientului.

Când poate fi supus tratamentului chirurgical cancerul endometrial?

Protocoalele internaționale stabilesc clar – cancerul endometrial poate fi supus tratamentului chirurgical în orice stadiu, chiar și în stadii avansate, evident, cu aprecierea că volumul intervenției chirurgicale este realizabil. Posibilitatea operării cazurilor complexe depinde mult de expertiza chirurgului onco-ginecolog în acest sens și deseori acestea sunt completate cu tratamente sistemice (chmioterapie, imunoterapie, terapie țintită) sau radioterapie.

Lilian Guțu, chirurg onco-ginecolog: „După interveția efectuată am putut nota în protocolul operațional: „tumoare restantă macroscopic – 0″, ceea ce reprezintă realizarea și scopul nostru principal. Aceasta îi permite pacientei să spere la o șansă mai bună de vindecare de această maladie dură, iar radioterapia și chimioterapia sunt menite să completeze efortul comun al medicilor din diferite domenii de a curma calea bolii.”

De ce să alegi Centrul de Oncologie Medpark:
  • Cel mai modern și dotat centru oncologic din țară;
  • Singura instituție medicală care lucrează exclusiv în baza standardelor și protocoalelor internaționale (NCCN, ESMO);
  • Prima instituție medicală care lucrează în baza principiilor „Tumor board” – planificarea și evaluarea răspunsului la tratamente în cadrul echipei oncologice multidisplinare;
  • Toată gama de echipamente de diagnostic și infrastructură chirurgicală performantă;
  • Medicamente și consumabile de cea mai înaltă calitate;
  • Colaborarea cu spitale de top la nivel mondial pentru realizarea tratamentelor ce nu pot fi efectuate în țară;
  • Acreditarea Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.

Pentru programări și detalii apelează 022 40 00 40, disponibil 24/7.

 

 

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă