Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Diagnosticul și tratamentul cancerului endometrial la Medpark

Oncologie
06 aug., 2020

Cancerul de endometru (numit și cancer uterin) este un tip de tumoare care provine din mucoasa uterului numită endometru (stratul intern al uterului). Acesta apare atunci când celulele normale din endometru se transformă în celule anormale și se înmulțesc necontrolat.

Cancerul uterin poate apărea la femeile de orice vârstă, dar este mai frecvent întâlnit la femeile aflate la menopauză, acea perioadă din viața femeii când încetează să mai aibă menstruație.

Cancerul de endometru ocupă locul şapte după incidenţă în rândul afecțiunilor oncologice la femei, cu 142 000 de îmbolnăviri noi pe an. În SUA cancerul de endometru este cel mai frecvent cancer al sistemului reproductiv la femei. Din fericire, majoritatea femeilor sunt diagnosticate în stadiu precoce, înainte de răspândirea cancerului în organism, când acesta poate fi tratat doar prin intervenție chirurgicală.

Sângerarea vaginală anormală – semn de alarmă!

Cel mai frecvent simptom în caz de cancer uterin este sângerarea vaginală anormală, care în funcție de situație poate fi definită ca:

  • sângerarea între menstruații sau o sângerare menstruală mai abundentă decât în mod normal, la femeile care au menstruație.
  • orice sângerare vaginală, chiar dacă este doar o picătură de sânge, la femeile aflate la menopauză. Această regulă este valabilă în special pentru femeile care nu iau tratament hormonal în menopauză (hormoni prescriși pentru a ușura simptomele deranjante din menopauză ca bufeurile de căldură sau uscăciunea vaginală). Femeile care iau tratament hormonal în menopauză au frecvent sângerări vaginale în primele câteva luni de tratament. Totuși, în pofida acestui fapt, orice caz de sângerare vaginală la o femeie în menopauză necesită adresare la doctor.
DIAGNOSTICUL ȘI STADIALIZAREA CANCERULUI ENDOMETRIAL

Diagnosticarea cancerului de endometru începe cu un consult la cabinetul ginecologului și efectuarea testului numit “biopsie de endometru”. Procedura respectivă este considerată ca o intervenție chirurgicală minim invazivă și poate fi efectuată prin histeroscopie sau prin chiuretaj uterin. Ambele metode au scopul de a obține o porțiune mică din mucoasa uterului (endometrului). Un alt specialist, medicul morfopatolog, va examina acest țesut la un microscop pentru a stabili tipul de celule canceroase. Femeilor aflate la menopauză li se mai poate recomanda ultrasonografia, în timpul căreia se va măsura grosimea endometrului, care are rol de orientare, dar nu poate înlocui biopsia.

Biopsia este standardul de aur și o etapă obligatorie înaintea planificării oricărui tratament oncologic.

Stadializarea cancerului reprezintă un sistem utilizat pentru a descrie gradul de răspândire a celulelor canceroase în organism. Această etapă urmează imediat după diagnosticarea cancerului. Un tratament corect va depinde foarte mult de stadiul cancerului și de cât de rapid acesta se dezvoltă. De asemenea, tratamentul va mai depinde de vârsta și de bolile concomitente ale pacientei.

Stadializarea cancerului de endometru înseamnă aprecierea a:

  • Cât de adânc a invadat cancerul peretele muscular al uterului;
  • Dacă s-a răspândit cancerul la alte organe (aceasta poate fi determinat la un examen fizic, cu ajutorul rezonanței magnetice nucleare (RMN) a abdomenului și bazinului mic, radiografiei toracice sau cu alte teste imagistice).

Stadiile cancerului de endometru se numerotează de la I, când cancerul este în limitele mucoasei uterului (endometrului) până la stadiul IV, când cancerul s-a răspândit la organele de la distanță, cum sunt ficatul, plămânii, etc).

TRATAMENTUL CANCERULUI ENDOMETRIAL LA MEDPARK

Centrul Oncologie Medpark este singurul din țară în care planificarea tratamentului se efectuează în cadrul echipei multidisciplinare “Tumor board”, din care fac parte oncologul medical, chirurgul ginecolog, morfopatologul, radiologul-imagist, radioterapeutul și psihoterapeutul. Acest concept este aplicat pe larg în țările cu medicină avansată, scutind pacienții de multiple vizite la fiecare medic în parte, care consumă timp prețios în dezvoltarea maladiei și pot genera inclusiv discordanțe în viziunea privind tratamentul.

Intervenția chirurgicală

Se efectuează cu 2 scopuri – pentru a determina cât de mult a invadat peretele muscular al uterului și, în același timp, cancerul poate fi tratat prin înlăturarea uterului, ovarelor și a trompelor uterine. Intervenția chirurgicală este efectuată sub anestezie generală, iar în majoritatea cazurilor va fi necesară internarea pentru câteva zile după intervenție.

Atunci când este posibil, utilizăm metoda minim invazivă, prin laparoscopie, ceea ce înseamnă că intervenția este efectuată prin incizii mici pe abdomen, utilizând o cameră mică ce ghidează chirurgul. În alte cazuri, este necesară efectuarea unei incizii mai mari pe abdomen, numită laparotomie. Metoda de intervenție chirurgicală (laparoscopie sau laparotomie) care va fi aplicată depinde de situație, preferințe și de recomandările medicului.

Intervenția chirurgicală presupune câțiva pași:

  • Organele din bazinul mic sunt examinate pentru identificarea semnelor de cancer.
  • Uterul și ovarele sunt înlăturate (această procedură se numește histerectomie totală sau salpingo-ooforectomie bilaterală).
  • Lichidul din abdomen, la fel ca și orice țesut anormal din bazinul mic sau din abdomen, este examinat pentru a determina dacă cancerul s-a răspândit dincolo de limitele uterului.
  • Ganglionii limfatici din jurul uterului sunt examinați. Aceștia sunt primele locuri unde cancerul de endometru se răspândește. În unele cazuri, chirurgul va efectua o procedură numită “cartografierea ganglionilor limfatici”. Aceasta presupune injectarea unei substanțe speciale (un colorant) pentru identificarea ganglionilor limfatici “santinelă” (ganglionii care sunt cel mai probabil afectați în caz de răspândirea cancerului). Chirurgul, de regulă, înlătură ganglionul limfatic santinelă pentru testare. Umflarea picioarelor (limfedemul) afectează aproximativ 5-40% femei cu cancer de endometru după înlăturarea ganglionilor limfatici, însă riscul de limfedem poate fi mai mic dacă chirurgul înlătură doar ganglionii limfatici santinelă.

Dacă intervenția chirurgicală nu este posibilă, fiind prea riscantă în caz de vârstă avansată sau boli concomitente grave, poate fi recomandată doar radioterapia.

Cum diminuăm riscul de recidivă?

Tratamentul depinde de probabilitatea cancerului de a recidiva după tratament. Riscurile sunt de determinate de:

  • Stadiul cancerului, bazat pe ceea ce găsesc doctorii în timpul intervenției chirurgicale.
  • Tipul de celule din care este constituită tumoarea malignă (histologia cancerului). Unele tipuri de celule au un risc mai sporit de recidivă după tratament.
  • Gradul de agresivitate a cancerului, aflată după examenul țesutului la microscop. Tumorile agresive de obicei se înmulțesc mai rapid și au o probabilitate mai mare să se răspândească la distanță față de tumorile mai puțin agresive.

În funcție de aceste caracteristici, cancerul este considerat cu risc scăzut, intermediar sau înalt de a recidiva după intervenția chirurgicală. Aceste criterii sunt utilizate pentru a decide care tratamente eventual vor fi necesare pentru a diminua riscul de recidivă.

Unele femei ar putea să nu necesite alte tratamente după intervenție chirurgicală, dacă în timpul acesteia cancerul a fost înlăturat. Altele, însă, ar putea avea nevoie de alte tratamente suplimentare (unul sau ambele):

  • Chimioterapie – este termenul medical pentru medicamentele care distrug celulele canceroase sau le oprește creșterea;
  • Radioterapie – tratament cu radiație, care distruge celulele canceroase. Radiația poate fi furnizată de către un dispozitiv dinafara corpului femeii, sau doctorul poate introduce sursa de radiație direct în vagin.
Monitorizarea după tratamentul chirurgical

După tratament, urmează vizitele de monitorizare, care vor fi efectuate cu o anumită frecvență pentru a verifica dacă cancerul nu a revenit (recidivat). În timpul acestor vizite, medicul va întreba despre simptomele prezente și va efectua examenul medical. Simptome importante ar putea fi: sângerarea vaginală anormală, dureri în abdomen, sau o tusă cronică. Prezența acestora ar putea sugera recidivarea cancerului. Testele în perioada de monitorizare pot include teste de sânge sau investigații imagistice.

Dacă cancerul reapare sau se răspândește, ar putea fi necesare alte intervenții chirurgicale, cure de radioterapie și/ sau chimioterapie.

Voi mai putea să am copii vreodată?

Dacă femeia încă nu se află la menopauză și planifică să mai aibă copii, este necesar să discute acest subiect cu doctorul, cu care se vor analiza opțiunile posibile. O femeie nu poate rămâne însărcinată după histerectomie sau radioterapie.

De ce să alegi Centrul de Oncologie Medpark:

  • Cel mai modern și dotat centru oncologic din țară;
  • Toată gama de echipamente de diagnostic și infrastructură chirurgicală performantă;
  • Prima instituție medicală care lucrează exclusiv în baza standardelor și protocoalelor internaționale (NCCN, ESMO);
  • Singura instituție medicală în care se implementează pe larg conceptul de „Tumor board” – planificarea și evaluarea răspunsului la tratament în cadrul echipei oncologice multidisciplinare;
  • Medicamente și consumabile de cea mai înaltă calitate;
  • Acreditarea Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.

Pentru informații și programări contactează-ne la tel. (+373) 22 40 00 40, disponibil 24/24.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă