Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Endoprotezarea – cea mai eficientă metodă de tratament în cazul patologiilor articulațiillor

Ortopedie și traumatologie
22 nov., 2019
Care sunt problemele cu care, de obicei, se adresează la medicul ortoped-traumatolog?

Marea majoritate a oamenilor, desigur, se adresează cu dureri ale articulațiilor, cauzate de schimbările ce survin în ele odată cu înaintarea în vârstă. În afară de aceste cazuri în articulații mai există și schimbări traumatice sau post traumatice, care provoacă dureri permanente. Orice traumă apărută în urma unei căderi, în cazul unui accident rutier sau chiar în timpul practicării sportului poate duce la torsiunea articulațiilor, entorsa ligamentelor și alte schimbări. Și toate traumele, din păcate, implică după sine niște urmări.

Cu cât mai devreme persoana s-a adresat medicului ortoped-traumatolog, cu atât mai mic este riscul apariției unor schimbări secundare în oase, în țesuturile vecine; iar acestea pot fi tratate mult mai ușor.

Ce metode de tratament ale articulațiilor există?

Adresarea timpurie a pacientului la medicul ortoped-traumatolog asigură tratarea mai calitativă a urmărilor accidentelor sau patologiilor cauzate de schimbările fiziologice legate de înaintarea în vârstă. Chiar dacă schimbările degenerative sunt deja ireversibile, iar articulațiile sunt deformate, atunci endoprotezarea constituie una dintre metodele de elecție de tratament.

Endoprotezare presupune schimbarea articulației capabile de rulment cu o articulație artificială. După această intervenție chirurgicală pacientul scapă de durerile interminabile, îi este implantat un limb și poate să se deplaseze de unul singur fără ajutorul celor din jur.

 

Centrul de Chirurgie Medpark practică această metodă în cazul articulațiilor genunchilor și șoldurilor. Implanții sunt produși din titan, material ce nu provoacă efecte secundare din partea organismului, și cu toate acestea este durabil. O astfel de proteză ar trebui să servească nu mai puțin de 15 ani, dar toate acestea mai depind și de însuși pacient și de modul în care urmează toate prescripțiile propuse de medici. Dacă persoana se menține în formă, nu adaugă în greutate, nu depune eforturi fizice, atunci proteza poate dura mult mai mult.

Perioada de recuperare după o asemenea intervenție depinde de fixarea protezei. La persoanele în vârstă sau la cele ce suferă de osteoporoză sistemul osos este șubred, în cazul acesta lor li se fixează proteza cu ajutorul cementului. Acestor pacienți, deja în ziua următoare, după ce le-a fost îndepărtat sindromul bolii, li se permite să se ridice. Persoanelor tinere, care au un schelet durabil, li se recomandă procedura de fixare fără cement, în dependență de alegerea corectă a mărimii protezei. Astfel de pacienți necesită aproximativ 1,5 – 2 luni, pentru ca osul să se contopească cu proteza.

E bine să știm!

Patologiile articulațiilor ocupă locul doi în topul bolilor aparatului locomotor–osos ținând cont de cazurile de apariție. Așa boli pot fi primare, secundare, pot însoți boli curente ale organelor interne sau pot fi pur și simplu boli independente.

Cu trecerea anilor articulațiile devin mai vulnerabile, iar platfus și greutatea excesivă provoacă apariția unor bol precum artroza – ceea ce constituie uzarea timpurie a cartilajului, iar unul dintre primele simptome îl constituie durerile apărute în articulații la nivelul genunchilor, în caz de efort fizic.

Autor: Dr. Viorel VETRILĂ, chirurg ortoped-traumatolog, categoria superioară, d.ș.m., conf.univ.

Puteți să vă programați pentru o consultație la medicul ortoped-traumatolog la tel. +373 (22) 40 00 40 (disponibil 24/24)

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă