Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Pregătirea pentru examinare de mamografie

Pregătirea înainte de investigație:

Deoarece mamografia este o investigație cu utilizarea radiațiilor ionizante, este necesară îndreptare (indicație medicală) de la medicul de familie, terapeut, oncolog, ginecolog sau mamolog. Dacă nu este indicație, se poate efectua programarea la chirurgul mamolog din cadrul spitalului. În ziua examenului mamografic, ar trebui să evitați utilizarea de parfum, pulberilor de talc, antiperspirantelor sau loțiunilor cu sclipici – ele pot provoca artefacte pe imaginea radiografică.Este necesar să vă prezentați cu 15 minute înainte de investigație pentru înregistrare, completarea chestionarului și  pregătire (eliminarea obiectelor metalice din haine, buzunare). Va fi nevoie să scoateți hainele din partea superioară a corpului, veți îmbrăca un halat special, destinat mamografiei, care permite expunerea numai a sânului examinat. Dacă pe glandele mamare aveți – cicatrici, alunițe, negi sau tatuaje – anunțați despre acest fapt tehnicianul.

Pentru stabilirea corectă a diagnosticului, stării organelor investigate, aprecierea evoluției în dinamică, trebuie să fie prezentate toate investigațiile efectuate anterior, toate documentele medicale relevante pentru zona examinată – istoricul bolii, extrase spitalicești, intervenții suportate, analize, consultații, investigații precedente în format CD + descrierea + peliculă, rezultatele biopsiilor anterioare (dacă au fost efectuate).

Veți întocmi documentele  necesare precum:  Acordul  informat, care va fi semnat înainte de efectuarea investigației  și completarea anchetei mamografice conform protocolului instituțional, care va include date relevante  precum:

  • Ziua ciclului menstrual sau durata menopauzei;
  • Numărul de sarcini, perioada de lactație;
  • Istoricul familial de cancer, inclusiv cancer de sân (relația de rudenie);
  • Medicamente (de exemplu, terapie cu hormoni) luate în prezent;
  • Chirurgie anterioară a sânului;
  • Mamografii anterioare, când și unde au fost efectuate;
  • Motivul pentru vizita curentă, cum ar fi mamografia de screening, acuzele (noduli prezenți la palpare, durere sau disconfort).

Cum este efectuată o asemenea procedură? Descrierea procesului:

În timpul investigației:

Pentru fiecare sân, sunt îndeplinite  a câte două radiografii (incidentele standard – mediolaterala oblică și craniocaudala), care pot provoca disconfort, care va dispărea imediat după încetarea investigației. Un tehnician radiolog  va poziționa fiecare dintre sâni  pe dispozitivul de mamografie și strâns între două plăci pentru câteva secunde, pentru a obține o imagine clară. Pentru a depăși diferența  anatomică normală de grosime dintre  baza sânului (de lângă peretele toracic) și zona de lângă mamelon este utilizată compresia, care este necesară pentru a obține imagini mai bune, scăderea grosimii și distribuirea uniformă a țesutul mamar, pentru a separa structurile mamare,  care pot fi suprapuse și reduce  doza de iradiere.

Compresia este aplicată lent și constant ce permite pacientei să se adapteze la senzație și în general permite aplicarea unei compresii adecvate. Va fi necesară suspendarea respirației în timpul examinării.

După investigație: După mamografie pot fi recomandate teste sau consultații suplimentare. Pot fi necesare radiografii în incidențe suplimentare sau un examen cu ultrasunete sau o biopsie.

!!Dacă vi se recomandă investigații suplimentare, acest lucru nu înseamnă că aveți cancer la sân!! Rezultatul este eliberat în maxim 24h și conține filmul radiologic (cu markerii și informațiile de identificare a pacientului) și interpretarea investigației. Rezultatele examinării mamografice sunt în acord cu standardele internaționale conform lexiconului BI-RADS (Breast Imaging – Reporting and Database System, în traducere – Sistem de date și raportare în imagistica sânului)

Ce înseamnă BI-RADS?

BI-RADS reprezintă o clasificare propusă de Colegiul American de Radiologie, bazată pe evaluările stării de sănătate a sânului cu ajutorul ecografiei, mamografiei și rezonanței magnetice. Astfel, în urma investigațiilor imagistice, orice pacientă poate primi un scor, din cele propuse de sistemul de evaluare, care au următoarele caracteristici.

  1. BI-RADS 0 – Testare incompletă – sunt necesare investigații imagistice suplimentare pentru colectarea de mai multe informații;
  2. BI-RADS 1 – Rezultat negativ, adică nu este nimic semnificativ sau anormal de raportat. Pentru femeile până în 40 de ani, se recomandă screening anual de rutină prin ecografie; pentru cele peste 40 de ani, se recomandă screening anual prin mamografie;
  3. BI-RADS 2 – Rezultat normal, negativ pentru cancer, dar cu prezența unor leziuni benign (chisturi, fibroadenoame, etc). Se recomandă screening anual de rutină;
  4. BI-RADS 3 – Rezultat la limită. Poate indica un rezultat probabil benign, dar cu o șansă de cancer de sân de aproximativ 2%. Trebuie să repetați mamografia la interval scurt, de 6 luni. Dacă aveți istoric familial sau personal de cancer de sân, medicul va recomanda teste suplimentare;
  5. BI-RADS 4 – Rezultat suspect, fiind o probabilitate de aproximativ 20-35% ca leziunea să fie cancer Este recomandată biopsia.
  6. BI-RADS 5 – Rezultat cu probabilitate ridicată de malignitate de 95%. Este necesară biopsia.
  7. BI-RADS 6 – Înseamnă că deja pacientul a fost diagnosticat cu cancer de sân la examenul histologic. Se recomanda intervenția chirurgicală.

Riscul de cancer de sân:
• BI-RADS 3 – 2%
• BI-RADS 4 – 30%
• BI-RADS 5 – 95%

Pentru detalii și programări contactează-ne la tel. 022 40 00 40 (disponibil 24/7) sau accesează www.medpark.md.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă