Rezonanță Magnetică Nucleară (IRM) – 1,5 Tesla
IRM este o metodă de diagnostic care folosește câmpuri magnetice pentru obținerea imaginilor anatomice ale corpului. Spre deosebire de Tomografia Computerizată sau radiografia digitală, IRM nu folosește raze X și nu este iradiantă, fiind preferată în multe cazuri.
Puterea câmpului magnetic al IRM se măsoară în Tesla, variind de la 0,2 la 7 Tesla, însă scanarea 1.5 Tesla este recomandată în cele mai multe cazuri. Noul aparat Signa Explorer 1.5 Tesla de la Medpark permite scanarea zonelor extinse și mai greu accesibile până acum. Totodată, dispune de opțiuni și module personalizate pentru diferite tipuri de afecțiuni, cum sunt cele neurologice, cardiovasculare, oncologice, locomotorii, ale organelor interne ș.a.
Calitatea imaginilor, fără precedent
Noua tehnologie duce calitatea investigațiilor IRM la un nou nivel. Datorită motorului și magnetului modernizat, s-au obținut numeroase avantaje:
- Generarea câmpurilor magnetice mai omogene și, respectiv, obținerea imaginilor de o claritate superioară;
- Diminuarea impactului mișcării asupra calității imaginii;
- Mărirea și adaptarea rezoluției imaginilor în funcție de necesitate;
- O gamă largă de regimuri de vizualizare, obținute în cadrul aceleiași scanări;
- Reconstrucția 3D a organelor, în cele mai mici detalii și posibilitatea urmăririi proceselor în timp real.
Viteză uimitoare de scanare și confort sporit
Pe lângă precizia și acuratețea diagnosticului, producătorii SIGNA Explorer G3 1.5 Tesla și-au propus să creeze condiții cât mai confortabile pentru pacient. Acestea încep de la viteza de scanare și de procesare a informației, care s-a micșorat de până la 8 ori față de imagistica tradițională. Datorită performanțelor obținute, acum:
- Investigațiile au loc mult mai rapid;
- Nu este necesară reținerea respirației;
- Nivelul de zgomot s-a redus semnificativ;
- Sedarea nu mai este necesară în multe cazuri.
Sursa riscurilor pentru pacient în timpul investigației IRM:
- Câmpul magnetic static puternic 1.5 Tesla poate atrage, deplasa și accelera obiecte feromagnetice spre centrul magnetului, poate să afecteze funcționarea dispozitivelor (stimulatoarele cardiace, pompele);
- Câmpul de radiofrecvență (RF) care este creat de RF-antene (RF-coils) poate provoca încălzirea țesuturilor în prezența implanturilor feromagnetice datorită curenților propagate în metalele expuse câmpurilor magnetice oscilante;
- Modificarea rapidă a gradienților magnetice poate stimula mușchii sau nervii periferici și poate induce încălzirea implantului;
- Zgomot până la 100 dB sau mai mult.
Contraindicații pentru IRM 1.5 Tesla:
- Dispozitiv cardiac implantabil: pacemaker cardiac, cardio-stimulator; defibrilator /cardioverter cardiac implantat, dispozitive pentru terapie de resincronizare cardiacă;
- Implanturi cohleare (implant BAHA poate fi scanat după înlăturarea bateriei, în rest – contraindicații);
- Dispozitive sau implanturi electronice;
- Dispozitive cu activare magnetică;
- Neurostimulatori/stimulatori medulari;
- Fire implantate, stimulatoare și bateriile aferente diferitelor sisteme medicale implantabile;
- Pompe de insulină sau de medicamente;
- Tije, placa, șurub, clama, sârmă, implanturi metalice feromagnetice;
- Fragmente metalice în ochi ca urmare a unui accident anterior;
- Corp străin feromagnetic, fragmente metalice (schije, așchii, șrapnel) la nivelul capului în special ochi sau orbită;
- Cateter cu componență metalică (cateter Swan-Ganz);
- Expander tisular;
- Tatuaj permanent în primele 6 săptămâni în regiunea investigată;
- Clip anevrismal /stenturi/spirale intravasculare metalice cu componență feroasă la nivel intracranian.
Nu prezintă contraindicații pentru IRM 1.5 Tesla:
Implanturile, protezele sau plombele dentare, implantul de cristalin (în urma unei operații de cataractă), dispozitivele uterine implantabile, plasele utilizate în operațiile de hernie, lentilele de contact, suturile tantale, stenturile intravasculare, firele metalice de sutură sternală după operațiile pe cord deschis de obicei NU prezintă contraindicații și sunt compatibile cu IRM.
Contraindicații condiționate:
Valvele cardiace artificiale contemporane nu conțin metale feromagnetice și nu reprezintă contraindicații în majoritatea cazurilor. Pentru oricare implant metalic (non-dentar) – ortopedic /traumatologic, cardiac, neurochirurgical, etc. necesită confirmarea chirurgului, care a efectuat intervenția, pentru compatibilitatea implantului cu IRM 1.5Tesla. Dacă chirurgul nu este accesibil – apelăm la ajutorul chirurgului corespunzător spitalului. De obicei, pentru a înțelege tipul de implant metalic (non-dentar), chirurgul specialist va avea necesitatea de radiografie în 2 incidențe a regiunii anatomice unde este implantat obiectul metalic. Brachet-urile dentare (trebuie înlăturate până la investigație – nu poartă riscul pentru sănătatea pacientului sau deteriorează calitatea imaginilor). Cordul operat poate induce complicații cardiovasculare în cazul poziționării de lungă durată pe burtă (în cazul IRM glandelor mamare la pacienta cu cord operat – necesită anunțarea tehnicianului IRM pentru aplicarea protocolului prescurtat de scanare).
Filtrele de venă cava inferioară – poate fi scanat după 6 săptămâni post-implantare.
Pentru detalii și programări contactează-ne la tel. 022 40 00 40 (disponibil 24/7) sau accesează www.medpark.md.